הערכה עצמית נמוכה זה לא משהו שנולדים איתו, את יכולה להיות אחרת
ממה נובעת הערכה עצמית נמוכה : מקורות ועיוותים חשיבתיים שכדאי להכיר
ממה נובעת הערכה עצמית נמוכה? אין לשאלה הזאת תשובה אחת, וגם לא תשובה נכונה.
אולי גם את מכירה רגעים שאת עומדת מול המראה ובמקום לראות את האיכות שבך, את בעיקר שומעת קול שלוחש לך "אני לא מספיק…" לא מספיק רזה / חטובה / גבוהה, השלימי את ה"לא מספיק" שהכי מוכר לך…
התשובה לשאלה ממה נובעת הערכה עצמית נמוכה, מתחילה בדיוק בהקול הזה.
יש לנו מדובב פנימי שמלווה אותנו בכל רגע ורגע. לפעמים הוא שותק כשעושים מדיטציה, אם עושים, וגם אז לא תמיד הוא באמת שותק.
הקול הזה מדבר ללא הפסקה, מתכנן מה את צריכה לומר, איך את צריכה להגיב, מה עוד צריך לעשות, מי לא בסדר… וכו' וכו'… המדובב הפרטי מספר לנו את הסיפור של הסרט: מה המשמעות של כל דבר שקורה סביבנו, לנו ואיתנו.
הקול הזה הוא לא באג המערכת, הוא חלק חשוב באיך המוח שלנו עובד. וגם התשובה לשאלה ממה נובעת הערכה עצמית נמוכה טמונה בהבנת הדרך שבה המוח שלנו פועל.
חוקרי מוח אומרים שהמוח לומד ואוסף מידע מניסיונות העבר שלנו, ועל בסיס המידע הזה חוזה לנו בכל רגע ורגע מה אמור לקרות, ומכין אותנו להגיב בהתאם לתחזיות שלו. אחרי שאנחנו פועלים או מגיבים בהתאם לתחזיות, הוא בודק האם מה שקרה במציאות אכן תואם את התחזית שלו, האם הוא צדק, או שיש צורך לעדכן את התחזית לפעם הבאה.
רגעים שבהם הרגשנו לבד מדי, מקרים שבהם נפגענו מתגובות של אנשים במפגשים חברתיים, בגן, בכיתה, בגינה, עם בני משפחה, והמשמעויות שנתנו לאירועים האלה בעבר, הם המפתח לאופן שבו אנחנו יכולים להעריך את עצמנו היום, במפגשים עם אנשים. למרות שאין באמת דמיון בין המפגש הנוכחי, לבין המפגש מהעבר שיצר את הקול הזה, ולכן ההכנה הזאת לא רלוונטית, עדיין הקול הזה מכין את הקרקע לקראת המפגש, ומתכנת אותך לפעול מתוך המקום הכואב. לכן כשמחפשים ממה נובעת הערכה עצמית נמוכה, מוצאים שפעמים רבות היא נובעת מהזיכרונות האלה.
אחת המתאמנות שלי גדלה בבית שבו השתמשו הרבה ב'ביקורת בונה', גישה שאני נוהגת לכנות 'ביקורת בונה חוסר ביטחון עצמי'…. מאז שהיא זוכרת את עצמה היתה לה מחשבה שהיא 'לא בסדר', בכל אירוע שבו דברים לא הלכו לפי התכניות שלה. העיוות המחשבתי הזה נדבק והפך לעדשה שדרכה היא רואה את עצמה – אם משהו לא הולך כמו שצריך כנראה שזה כי היא לא בסדר במשהו…בשיחות שלנו למדנו לזהות את הדפוסים האלה. להבין קודם כל שהם סוג של הרגל מחשבתי, ולא תיאור של מציאות, ואחר כך לתרגל דיאלוג פנימי נבחר שונה. הפעם דיאלוג מודע, ולא סוג של הרגל מחשבתי המון פעמים כלל לא רלוונטי לעובדות, ושהיא כלל לא שמה לב שהוא הפריזמה דרכה היא מתבוננת על העולם.
עיוותי חשיבה כמו הכללות גורפות ('אני תמיד נכשלת') או 'קריאת מחשבות' ('בטוח הם חושבים שאני לא מתאימה') ממשיכים להזין את המעגל של הרגל הערכה עצמית נמוכה, לא בגלל שאת באמת פחות טובה, נכשלת או לא מתאימה, אלא כי זה ההרגל הפנימי של המוח שלך. הרגלים מחשבתיים שהשתרשו בנו לאורך השנים, הרבה פעמים הם הסבר שלא חשבנו עליו לשאלה שלנו ממה נובעת הערכה עצמית נמוכה
הערכה עצמית נמוכה: איך מזהים אותה ואיפה היא פוגשת אותנו ביומיום
הערכה עצמית נמוכה היא שם קוד לתחושה כללית שאת "לא מספיק טובה" או שכולם סביבך מצליחים יותר ממך. אנחנו רגילים הרבה פעמים להעריך את עצמנו פחות ביחס לאחרים, או חווים ביקורת עצמית בכמויות גבוהות, לפעמים אפילו על בסיס יומיומי.
המחשבות הנלוות במקרה שיש לנו הערכה עצמית נמוכה עלולות לגרום לנו להעדיף להימנע מאתגרים חדשים, לחשוש מכישלון או להימנע מחשיפות ומצבים של פגיעות. במקום לחוות צמיחה ולהתנסות, נוצר מעגל של פחד מהשוואתיות ומדחייה. התוצאה היא שאנחנו מצמצמים את עצמנו, ונוטים לפספס הזדמנויות להתפתח.
סימן היכר טוב לכך שיש לנו הערכה עצמית נמוכה הוא אם אנחנו נוטים לראות כל תגובה שלילית כלפינו כ'הוכחה' לכך שאנחנו לא בסדר לא מספיק וכו'. במקרה של הרגל מנטלי כזה, רוב הסיכויים שאנחנו עלולים לראות גם מצבים ניטרליים או אפילו חיוביים, באופן ביקורתי, כאילו הם חיזוק למשהו שהוא נגדנו, או שמעיד שאנחנו פחות מאחרים או פשוט "לא בסדר".
דפוסי התגובה החשיבה והרגש הללו מתבטאים במגוון סיטואציות:
ראיונות עבודה, מפגשים חברתיים וגם בשגרה הביתית.
כי כשיש לך הערכה עצמית נמוכה, כל מקרה קטן מקבל משמעות אישית שלילית ולא פרופורציונלית לאירוע – מבט של מישהו ברחוב, תגובה סתמית של קולגה בעבודה או בדיחה על חשבוננו עלולים לערער את תחושת השקט שלנו ולחזק עוד יותר את המסקנה הפסימית שלנו לגבי עצמנו, ולגבי מידת השייכות או ההצלחה שלנו.
אחת המתאמנות שלי, זיהתה שהיא נוטה להימנע מדיונים מקצועיים בעבודה, כי היא פחדה להשמיע את קולה שמא "תישמע טיפשה". בתהליך הליווי הרגשי, היא הצליחה לזהות את החזרתיות של התחושה שהשורשים שלו זכורים לה עוד כילדה, המטרה שלנו הייתה לזהות את הטריגרים הפנימיים, ולנתק ביניהם לבין המציאות. להבין שטריגר פנימי קשור יותר לעולם הפנימי שלה, מאשר לעובדות עצמן.
המוח שלנו רגיל לעבוד על אוטומטים, כי עבודה על אוטומט יעילה מבחינת ניצול משאבי האנרגיה. כנראה מבחינת ניצול משאבי אנרגיה, אוטומטיות עדיפה על בחינה עדכנית ומדוקדקת, אבל המחיר שלה, במיוחד במקרה של הערכה עצמית נמוכה, הוא חוסר הדיוק, והפגיעה באיכות החיים היומיומית.
הערכה עצמית נמוכה בזוגיות: דרכים להתמודד ולבנות קשר שעובד יותר טוב
הערכה עצמית נמוכה בזוגיות, מתבטאת פעמים רבות בתחושה שאנחנו לא ראויים לאהבה בתוך מערכת היחסים שלנו. לא מעט אנשים מרגישים שהם “לא מספיק טובים” לבני הזוג שלהם, ונוטים לפרש התנהגויות של בני הזוג כהוכחה לחוסר הערך שלהם עצמם, ולכך שאין להם מקום להיות מי שהם בקשר.
מצב של הערכה עצמית נמוכה בזוגיות עלול לגרום להססנות בשיתוף רגשות, להתפשרות גדולה מידי על הגבולות האישיים, וגם להימנעות מלתת מקום לצרכים ולרצונות הפרטיים. עלול להיווצר מעגל שלילי שקשה לצאת ממנו אם לא מזהים את המקור שהוא דפוסי חשיבה ביקורתיים שמלווים אותנו עוד לפני שנוצר הקשר הזוגי.
כדי להתמודד עם הערכה עצמית נמוכה בזוגיות, חשוב לפתח את היכולת לתקשר באופן פתוח ולשתף את בן או בת הזוג במה שמתחולל בלב. שיחה כנה על תחושות חוסר הביטחון עשויה לקדם הבנה הדדית, לחזק את תחושת השותפות ולאפשר תמיכה רגשית ממקום אותנטי ואמיתי.
בניית קשר הדדי שעובד דורשת גם תרגול של לראות את עצמנו כשווים ובעלי משמעות, ללא תלות בגורמים חיצוניים. כשאנחנו מרגישים בנוח בתוך עצמנו, קל לנו יותר לעמוד על הצרכים והרצונות שלנו. וגם יש לנו יכולות להכיל ולכבד צרכים ורצונות של הצד השני בקשר, ככל שמתמקדים בתהליך השינוי הפנימי, הערכה עצמית נמוכה בזוגיות הולכת ומפנה את מקומה לתחושת שייכות נינוחות וביטחון, שהולכים וגדלים.
מערכת זוגית שעובדת טוב לשני הצדדים, הרבה פעמים היא תוצאה של שילוב של שני אנשים, שיש לכל אחד מהם מקום בטוח עם עצמו, ושבוחרים, מתוך המקום הבטוח האישי, להיות יחד. חשוב לזכור שכל מערכת יחסים היא שיתוף פעולה בין שני אנשים, ולכל אחד אחריות על החלק שלו. אם מזהים שיש סימנים שאחד מבני הזוג מתמודד עם הערכה עצמית נמוכה בזוגיות, כדאי לטפל בהרגל הרגשי הזה, כדי לבנות בסיס איתן יותר – הן עבור העצמי והן עבור הזוגיות.
"כעקרון תמיד הייתי בטוחה בעצמי, יש לי קריירה, וגם הרבה חברים, למרות שתמיד היה לי קול קטן שאומר שאני לא ‘מספיק טובה’. הגעתי לאימון כי רציתי זוגיות אמיתית ומשמעותית. כעקרון האשמתי את עצמי שלמרות שאני ממש בסדר בכל תחומי האחרים האחרים, יש לי הערכה עצמית נמוכה בזוגיות.
במסגרת התהליך שמתי לב שיש לי נטייה לראות כל טעות של הצד השני, או אי-הסכמה עם הדרך שלי, כ'עדות' לחוסר הערך שלי. התחלתי לשים לב לדיאלוג הפנימי שלי, לרגשות ולצרכים שלי מול בן הזוג. פתאום גיליתי שיש לי הרגלים ואמונות על איך מערכת יחסים צריכה להיראות, ואיך אהבה אמורה להיראות, ושאם הדברים לא הסתדרו כמו שדמיינתי, לקחתי את זה למשהו פגום אצלי, או חוסר אהבה כלפי.
היום אני מרגישה שיש לי את המקום שלי בתוכי. אני לא חושבת שיש לי הערכה עצמית נמוכה, אני מכירה בעוצמות שלי, אני לא צריכה לקבל פידבק מבחוץ שאני משמעותית, ומערכת היחסים שלי הרבה יותר בטוחה ונינוחה."
חוסר הערכה עצמית : האם מדובר בהרגל מנטלי
חוסר הערכה עצמית נשמע כמו תכונה אישיותית, וזה בדיוק מה שהמוח שלנו רוצה שנאמין. אבל האמת היא שמדובר בעיקר בהרגלים מנטליים שפיתחנו לאורך שנים, והמפתח לשינוי טמון בהבנה שכמו כל הרגל, גם את זה אפשר לשנות.
לא פעם אני שומעת מהמתאמנות שלי משפטים כמו: "זו פשוט הדרך שבה אני חושבת", או "ככה אני מאז שאני זוכרת את עצמי". אבל כשאנחנו מתחילות לבדוק יחד את המחשבות האלה, אנחנו מגלות שמדובר בהרגלים שאימצנו לעצמנו ולא בתכונה מולדת. שאלה שעוזרת מאוד להבין את הרעיון הזה היא: " האם יצאת מהבטן של אמא ואמרת לרופא המיילד : דר', אני לא מספיק.. או אני לא בסדר…" ברור שלא. הרבה פעמים השאלה הזאת עוזרת להבנה, שמדובר בהרגל מנטלי שאימצנו. ממש כמו שלמדנו להבריש שיניים או לנהוג, גם את ההרגל של חוסר הערכה עצמית למדנו – וזה אומר שאפשר ללמוד משהו אחר.
המוח שלנו אוהב הרגלים – גם התנהגותיים וגם מנטליים – כי הם חוסכים אנרגיה. כשאנחנו פועלים על אוטומט, המוח לא צריך "לחשוב" על כל צעד. הצד השני של זה הוא שהרגלים, במיוחד כשמדובר בחוסר הערכה עצמית, עלולים לגבות מחיר יקר באיכות החיים, תחושת הסיפוק והשייכות שלנו, כי הם גורמים לנו לפרש כל אירוע בחיינו דרך עדשה שלילית, ולחזק את הנרטיב ש"משהו לא בסדר איתנו".
אחת המתאמנות שלי תיארה תחושה אופיינית לחוסר הערכה עצמית בצורה מדויקת: "זה כאילו יש לי מסננת בראש שמעבירה כל חוויה דרך פילטר של 'הנה עוד הוכחה שאני לא מספיק טובה'". כשהתחלנו לעבוד על זיהוי ההרגל הזה, היא גילתה שהיא יכולה לבחור איזו משמעות לתת לאירועים בחייה. חוסר הערכה עצמית הפך מ"כזאת אני" ל"אני תמיד יכולה ללמוד משהו חדש".
השינוי מתחיל בהבנה שהרגלים מנטליים הם לא גזירת גורל, ואז אנחנו יכולים לבחור, לקחת אחריות ולעשות צעדים לשינוי. להתחיל לפתח מודעות לרגעים שבהם הוא מופיע, לזהות את האפשרויות האחרות בסיטאוציה, ולתרגל קולות חדשים. ליצור ולאמץ במודע הרגל מנטלי חדש. זה לא אומר שזה קל – שינוי הרגלים דורש זמן, סבלנות ותרגול – אבל זה בהחלט אפשרי. ממילא המוח שלנו מאמץ ויאמץ הרגלים, נוכל לעשות שימוש ביכולת הזאת של המוח ולקחת ניהול על ההרגל של הקול שאומר לנו שאנחנו סובלים מחוסר הערכה עצמית.
שיפור הערכה עצמית: למה זה כל כך חשוב
שיפור הערכה עצמית הוא אחד המפתחות המשמעותיים ביותר שיש לנו שליטה עליהם, לחיזוק החוסן הנפשי שלנו, ליכולת קבלת החלטות ונוכחות אמיתית במערכות יחסים מספקות.
שיפור הערכה עצמית מסייע לנו להתמודד ברכות יותר עם אי הצלחות ותקופות של חוסר ודאות.
תהליך מודע של שיפור הערכה עצמית, מחבר אותנו אל עצמנו האותנטי ומאפשר לנו לבחור בפעולות ובמחשבות מקדמות במקום באלו שמחלישות אותנו.
תחילת תהליך שיפור הערכה עצמית הוא הבנה שהרגלים מנטלים של “לא מספיק טובים”, “לא מוצלחים” או “לא ראויים”הם רק חלק מתמונה גדולה יותר, ברגע שאנחנו מזהים שאלו למעשה קולות בראש שלנו, ולא בהכרח ה-אמת ה-מוחלטת, נפתח פתח לעבודה פנימית עמוקה.
כדי להתניע את התהליך חשוב להתחיל בשאלה: “מה הייתי רוצה לחוות באופן יומיומי?”.
הרבה אנשים מבקשים להרגיש יותר ביטחון, רוגע, יציבות או שמחה. כשאנחנו מגלים שהמרחק בין הרצוי למצוי נובע במידה רבה מהרגל מנטלי של חוסר אמונה בערך שלנו, אנחנו מבינים ששיפור הערכה עצמית הוא לא "לוותר לעצמי" אלא מרכיב חיוני לחיים מספקים יותר. אז אנו לומדים לבסס את ההערכה שלנו על ערכים פנימיים ולא על תוצאות חיצוניות או הישגים זמניים.
השלב הבא הוא ההבנה שתהליך שיפור הערכה עצמית הוא לא רק דיבור פנימי שונה, אלא גם תוצאה של עשייה.
השאיפה שלנו להתחיל להניע את עצמנו, לפעול, מתוך מקום פנימי שונה, מתוך חיבור לקול פנימי חדש שאנחנו מאמצות במודע "אני יכולה" "זה אפשרי לי " "מותר לי". כדי להתחיל לפעול פעולות קטנות שנמנעו או לא העזנו לעשות, גם אם הם אולי ירגישו בהתחלה "מלאכותיות", וחשוב להבין שתחושה כזאת לא נובעת מחוסר אותנטיות, אלא פשוט מהעדר הרגל.
בסופו של דבר, שיפור הערכה עצמית הוא תהליך מתמשך, אנחנו גדלים, משתנים, ותמיד יכולים לגלות על עצמנו רבדים חדשים. ככל שנבין שהערכה עצמית אינה תלויה בדברים חיצוניים, אלא בתפיסה עמוקה פנימית של “אני מסוגלת, אני טובה כפי שאני, ואני בדרך לשיפור וצמיחה”, כך נוכל להתקדם במסע האישי שלנו.
תזכורת יומיומית לערך שלנו, לצד בחירות והחלטות אמיצות, מחזקות את התחושה הפנימית שעוזרת לנו לצמוח ולממש את היכולות המלאות שלנו, והתוצאה מחזקת עוד יותר את התהליך של שיפור הערכה עצמית.
אהבה והערכה עצמית: לעבור מביקורת לקבלה מבלי לוותר על מה שחשוב לנו
אהבה והערכה עצמית הם בדיוק ההיפך מאגואיזם. שוב ושוב אני שומעת את החשש של נשים שמגיעות אלי שהן לא רוצות להיות אנוכיות.
אז אני רוצה נתחיל מהסוף, אהבה והערכה עצמית לא רק שהם ההפך מאנוכיות, אלא שהן הנוגדן – 'החיסון הטבעי' – מפני חוסר הערכה עצמית, והן אבני היסוד לחוסן הנפשי שלנו.
וכפי שתוכלי לגלות בעצמך, גם הם סוג של הרגל מנטלי שאפשר לפתח.
חשוב לזכור שאהבה והערכה עצמית הן תוצאה של תהליך יצירה פנימית ושל אימון עצמי, שמשלב עבודה רגשית פנימית עם פעולות חיצוניות קטנות. למשל, להתחיל לבטא בצורה אמפתית את הרצונות שלך בבית, במקום לעשות הכל לבד ולכעוס בשקט. ואם השותפים בבית לא מתלהבים לעזור (וסיכוי גבוה, שהם לא …) זה כנראה לא בגלל שהם לא אוהבים אותך, או כי לא אכפת להם ממך, אלא כי זה לא הדבר שהכי בא להם לעשות, והם גם כנראה לא רגילים…
כל צעד כזה חוצב, סולל ומחזק את הנתיב של ההרגל החדש הזה במוח שלנו, ואת התחושה שיש לנו מקום ראוי, להיות כמו שאנחנו, בעולם.
כשאנחנו מטפחים אהבה והערכה עצמית, אנחנו מתחילים לראות את עצמנו בפרספקטיבה מאוזנת יותר—לא דרך משקפיים של שיפוט, אלא מתוך הבנה של החולשות והחוזקות שלנו. זהו שלב ראשון בדרך לשינוי אמיתי, ללא ביטחון בערך האישי שלנו, יותר קשה לנו להתמודד עם אתגרי היומיום.
ועוד נקודה חשובה, לעיתים אנחנו מבלבלות בין 'להיות ביקורתיות כלפי עצמנו' לבין 'לשאוף למצוינות', כמו ששיתפה אותי לאחרונה מתאמנת 'חשבתי שאם אני אהיה פחות ביקורתית כלפי עצמי, אני אפסיק להתקדם, אבל גיליתי שההפך הוא הנכון'
בסופו של דבר, המעבר מביקורת פנימית אל אהבה והערכה עצמית מוביל לשינוי עמוק בכל תחומי החיים: מערכות היחסים שלנו משתפרות, הביטחון העצמי עולה, והסיפוק האישי גדל. במקום להיאבק כל הזמן בדפוסים שליליים, אנחנו מגלים את הכוח של הקבלה העצמית. המקור לחופש ולביטחון פנימי אמיתי הוא טיפוח הרגל של אהבה והערכה עצמית בכל הנסיבות.
הערכה עצמית נמוכה, טיפול: למה חשוב לזהות את השורש ואיך עושים זאת?
הערכה עצמית נמוכה עלולה להתבטא בתחושת מחסור, וחוסר סיפוק מתמשך ויומיומי. וזה לא משנה אם מדובר במנהלת הייטק בכירה או בעקרת בית. נשואה או רווקה, אמא או לא.
בתהליך האימון הרגשי, מזהות המתאמנות את דפוסי החשיבה האוטומטיים שגורמים להן לתחושה של הקטנה עצמית. חשוב להבין ששורש ההרגל המנטלי הזה לא תמיד קשור למאורע חיצוני “גדול”, לפעמים זו יכולה להיות איזו מסקנה שהמוח הסיק מהצטברות של מקרים קטנים.
חשיפת קיומו של הרגל מנטלי כזה, העלאתו למישור המודעות שלנו, זיהוי הטריגרים שמפעילים אותו, והבנה שהוא לא בוחן מציאות חיצונית, אלא זרקור לדיבור פנימי שחוזר על עצמו, הם המפתחות שמאפשרים לנו להפסיק להיות מנוהלות על ידו.
התמודדות עם הרגל מנטלי של הערכה עצמית נמוכה, כולל תרגילים מחשבתיים לשינוי דפוסים, משימות קטנות לחיזוק החיבור לתחושת הביטחון הפנימי, והתבוננות על מצבים המציפים את ההרגשה השלילית. הבנה עמוקה יותר של המקומות ש”לוחצים על הכפתור” הרגיש מאפשרת תגובה אחרת, שקולה ורלוונטית יותר לנסיבות הקונקרטיות שאת מתמודדת איתן כיום, עם משקפיים שהמוח שלך אימץ בהיותך ילדה קטנה, תלויה באחרים, והרבה יותר חסרת אונים.
התוצאה של טיפול בהרגל המנטלי של הערכה עצמית נמוכה, היא שינוי תפיסתי משמעותי. במקום לראות את עצמנו בעיניים ביקורתיות מדי, אנחנו לומדות לאמץ נקודת מבט ריאלית ומבינה: להכיר בחוזקות, לקבל בהבנה את נקודות החולשה, ולחוות יותר סיפוק וביטחון בדרך החיים שבחרנו.
מתאמנת שהגיעה אלי בגיל 45, זיהתה שהיא מעריכה את עצמה כלא מספיק טובה, בגלל זכרונות כואבים מבית הספר היסודי, על רקע חוסר הצלחה שחוותה במבחנים בחשבון. כאשר הצפנו את המשמעות של ההרגל המנטלי שהיא אימצה לעצמה אז, וכאשר היא יכלה לראות עד כמה הוא לא רלוונטי לאישה שהיא היום, הדרך לשינוי פנימי היתה עוצמתית ומהירה.
העצמת הערכה עצמית היא תהליך אפשרי במספר צעדים פרקטיים:
- זיהוי ההרגל המנטלי הקיים
- קבלה שמדובר בהרגל מנטלי פנימי, ולא הוכחה למציאות חיצונית
- בחירה בשיח פנימי שונה
- פיתוח הבנה וקבלה עצמית
- בניית הרגלים חדשים
- יציאה לדרך בצעדים קטנים
כל אחד מהצעדים האלה הוא חלק מהמסע לטיפוח הערכה עצמית נמוכה, טיפול שמוביל אותך מביקורת עצמית לקבלה.
הכוח לבחור
בכל רגע נתון אנחנו יכולות לבחור מחדש. כשאנחנו מבינות את הרעיון לפיו הערכה עצמית נמוכה היא לא מי שאנחנו, לא המהות שלנו, ולא גזירת גורל. כשאנחנו מוכנות לעשות שינוי מחשבתי, ולהסכים לראות הערכה עצמית נמוכה כמו מה שהיא למעשה – הרגל מנטלי שאימצנו בנסיבות מסוימות בעבר, שאינו רלוונטי למי שאנחנו היום – נפתח בפנינו עולם של אפשרויות חדשות.
כל אחת מאיתנו יכולה לשנות את ההרגלים המנטליים שלה, והצעד הראשון הוא להכיר בכך שיש לך את הכוח לבחור אחרת. את לא צריכה לחכות לרגע המושלם או לנסיבות האידיאליות – את יכולה להתחיל ממש עכשיו, בצעד קטן אחד.
לבחור להפסיק לראות את עצמך כצופה פסיבית בסיפור חייך, אלא להתחבר לכוחות שלך, כי את היוצרת של הסיפור, וגם היום הוא רגע מושלם להתחיל לכתוב את הפרק החדש בסיפור שלך. יש לך יכולת לבחור להיות הגיבורה שבוחרת, שמובילה ושמאמינה בעצמה.
השינוי הגדול ביותר מהערכה עצמית נמוכה לחיים של העצמה מתחיל בבחירה הקטנה ביותר – להתחיל.